[...] albo i więcej.. Miska ładnie trzymana, jeszcze nie wg rozpisek, ale zakupy zrobiłem jak dla wojska :-) 1.) Mąka razowa żytnia, orkiszowa, płatki żytnie, soczewica zielona, kasza gryczana, jaglana, ryż brązowy, makaron razowy, i pewnie jeszcze coś.. 2.) Twaróg, jajka, (mięso kupuję na bieżąco, bo zazwyczaj jest na coś promocja :-) kura, szynka, [...]
[...] rodzaje 400/500g 2,99 ser pleśniowy lazur 100g 3,49 kapusta kiszona taka we wiaderku 970g 2,99 ptasie mleczko lidlowskie 6,49 {{:-( czekolady wedla różne smaki 1,99 kasza gryczana/jaglana 4x100 1,79 prince polo xxl 1,09 {{:-( paluszki lajkonika 200g 1,99 Jeszcze tylko jutro ostatni dzień promocji w realu łosoś za 28,95 i pączki za [...]
Pytanie co do Chia i Siemienia Lnianego. Czy jeżeli ugotuję kaszę jaglaną, wrzucę ją do blendera z siemieniem lnianym/chia i zblenduje (kasza gorąca, zaraz po ugotowaniu) to czy kwasy omega-3 spadną w posiłku?
[...] - parboiled, - basmati, - jaśminowy, - czarny, - czerwony, - dziki. Ciężko również jest porównywać ryż i kaszę jako ogół, ponieważ każda z nich jest inna. Dla przykładu kasza gryczana jest jednym z lepszych źródeł magnezu w diecie. Zdecydowanie warto skupić się na tym, aby była ona w niej obecna. Z kolei ryż basmati, czy jaśminowy są na tyle [...]
Indeks glikemiczny (IG) jest czymś, co znają prawdopodobnie wszyscy, zarówno osoby chore na cukrzycę, insulinooporność, osoby zdrowo się odżywiające, będące na diecie, a nawet osoby, które z powyższymi nie mają nic wspólnego, prowadzą konwencjonalną dietę. Jednak na pewno każdemu z nas pojęcie to obiło się o uszy. Jednakże na ile indeks [...]
[...] dieta dowolna 2 faza to 14 dniowa regeneracja śluzówki przez 2 tygodnie jemy tylko rozgotowany ryż biały/kasze jaglaną bez soli, przypraw, dodatków itp tylko ryz i kasza po tym calym zabiegu mozna wrocic do normalnej diety i powinno byc znacznie lepsze trawienie i samopoczucie aby utrzymac wszystko w dobrej kondycji jak najdluzej [...]
[...] prawdziwym chlebem za zakwasie na mace zytniej. jesli chodzi o zrodla wegli to oprocz komosy, amarantusa i milki abisynskiej, czasem wleci jaglana, gryczana biala, bataty, kasza bulgur, jeczmienna, orkiszowa - jednym slowem rotuje tym, jednak najwiecej leci komosy amarantusa i milki (zawsze je sobie miksuje, bo ponoc "lubia" sie gotowac razem). [...]
[...] i na szybko musimy dostarczyć ten składnik odżywczy. W innych sytuacjach zdecydowanie warto bazować na najlepszych źródłach węglowodanów, do których zaliczyć możemy: - kasza (gryczana, jaglana, orkiszowa, owsiana, jęczmienna, bulgur), - ryż (parboiled, basmati, jaśminowy, dziki, czarny, czerwony, brązowy), - ziemniaki/bataty, - płatki [...]
[...] 3.ryz, piers z kurczaka bez skory, sporo swiezych warzyw, orzechy wloskie – brakuje źródła węglowodanów. Dobrym uzupełnieniem będzie ryż (np. basmati), ziemniaki, bataty, kasza (np. jaglana) a do tego na deser owoc. 4.tunczyk, swieże warzywa, odzywka wpc – jak powyżej, brakuje węglowodanów trening 5.serek wiejski, odzywka wpc – jako że jest [...]
[...] wieprzowe, wołowe i inne – zarówno chude jak i tłuste), ryby, jaja, nabiał, strączki (ciecierzyca, soczewica, fasola) Źródła węglowodanów: - ryż (np. brązowy, basmati), kasza (np. jaglana, gryczana), płatki owsiane, owoce, warzywa, ziemniaki, bataty, pieczywo razowe, makaron razowy Źródła tłuszczu: - oliwa z oliwek, olej lniany, olej [...]
[...] żywności pozbawionej składników antyodżywczych. Paluszków do tej grupy produktów zaliczyć nie możemy. Polecam zatem bazować na produktach takich jak : -ryż biały lub ryż brązowy -makarony -ziemniaki i bataty -pieczywo pełnoziarniste -kasza gryczana/jęczmienna/jaglana -owoce Pozdrawiam /SFD/2018/3/11/b779e1c80f5a4df189f21e7c29f0f190.jpg
[...] ograniczając się do ryżu, płatków i pieczywa pełnoziarnistego. Warto jednak pamiętać o tym, że do wyboru mamy wiele innych cennych źródeł tego składnika odżywczego, np.: - kasza (gryczana, jęczmienna, jaglana, orkiszowa, kuskus, bulgur), - ryż (parboiled, brązowy, dziki, czarny, czerwony, basmati, jaśminowy), - ziemniaki, - bataty, - amarantus, [...]
[...] jakości źródła makroskładników. Dieta bazować powinna na produktach jak najmniej przetworzonych. Do najlepszych ich źródeł zaliczyć możemy: 1. Źródła węglowodanów: - kasza gryczana, jaglana, orkiszowa, jęczmienna, owsiana, bulgur, kuskus, - ryż parboiled, basmati, jaśminowy, brązowy, dziki, czarny, czerwony, - makaron durum, [...]
IG w ogole nie ma znaczenia, bo danego produktu nie jesz solo, tylko zawsze cos jest do niego dodane, a to zmienia ładunek glikemiczny. Tak, czy inaczej kasza kuskus jest słabą opcją. zdrowe są kasze jaglana, gryczana, etc
[...] makaronu razowego z mąki pszennej typ 1850 graham (ograniczone ilości), chleba razowego żytniego na zakwasie lub chleba pszennego graham (tu również ograniczone ilośći), kasza (gryczana, jaglana, kukurydziana lub jęczmienna) na mleku lub z sosem grzybowym, ryż brązowy. Jajek nie wolno łączyć z cukrem pod żadną postacią - nawet w postaci [...]